Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до
Коментари Харесай

Бизнесът иска да получи спешно компенсации за цените на тока

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява в писмо до премиера Гълъб Донев служебният кабинет незабавно да одобри разпореждане, с което да продължи компенсациите за високите цени на тока през месеците октомври, ноември и декември. " Евентуално закъснение на сходно решение ще докара до тежка ликвидна рецесия в голямата част от небитовите консуматори на електрическа енергия, с краен резултат – прекъсване на производства и редуциране на работни места. На фона на продължаващите серия от рецесии, българският бизнес не е в положение да понесе следващ ценови удар. Припомняме, че в групата на небитовите консуматори, с изключение на предприятията, са и всички публични институции – лечебни заведения, учебни заведения, детски градини, музеи, театри, общински администрации ", акцентират от бизнеса.

Работодателските организации желаят още в изготвяния сега план на държавния бюджет за 2023 година да бъдат планувани средства за продължение на програмата за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия и след 1 януари 2023 година, като се приготвят промени в Закона, с цел да може да се употребяват като източник, наред с Българския енергиен холдинг, и непредвидените облаги при електропроизводството и в частния бранш.

От АОБР обръщат внимание, че обезщетенията не са " помощи ", а връщане на надвзетото от предприятията, в следствие от изкривения пазар. Асоциацията, " чиито членове основават 86% от БДС и дават работа на 82% от наетите в България, няма да се поколебае да употребява всички законни средства, с цел да се опълчи на преустановяване или закъснение на програмата за компенсиране. Тя не употребява средства от държавния бюджет, а нейното преустановяване или утежняване на изискванията би обрекло голяма част от българските предприятия ", се акцентира в писмото.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР